Comencen els cursos de formació a l’Ateneu d’Oficis del Poble Sec

Després de molt organitzar-nos, desorganitzar-nos i reorganitzar-nos, per fi podem començar els cursos de formació en oficis.

Per ara donarem tres cursos: Fusteria, Electricitat i Soldadura i treballs en ferro. Més avall expliquem amb detal el contingut i el mètode de cada taller.

L’objectiu dels cursos de l’Ateneu és obtenir coneixements que ens apropin una mica més a l’autosuficiència personal i col·lectiva. Aquí no obtindràs cap títol que et permeti ser contractat per una empresa, ni res semblant. El que pretenem és que coneguis les tècniques bàsiques de l’ofici, aprenguis a utilitzar les eines de forma apropiada i segura i siguis capaç de dissenyar, planificar i desenvolupar una feina per tu mateix/a.

emilioLes classes es donaran un dia a la setmana i tindran una durada de dues a tres hores depenent del curs. El preu serà de 3 euros l’hora. Això cobreix despeses de material i local, però si no ho poguessis pagar, no et preocupis, vine a parlar amb nosaltres i trobarem alguna solució.

A més a més de les hores que duri el curs i quan ja tinguis nocions bàsiques d’ús de les eines, seguretat, etc., podràs venir al taller a seguir practicant pel teu compte. Aquestes hores d’ús del taller fora del curs hauran de ser pactades amb el/la tallerista, i es donaran en funció de la seva disponibilitat i de les activitats que hi hagi planificades al taller.

Aquests cursos estan pensats per gent amb pocs recursos econòmics, les persones que imparteixen les classes no guanyen res (econòmicament parlant) i el preu és el mínim indispensable per cobrir les despeses del local i el material. Per tant, us demanem que si no aneu tant justos/es de diners busqueu altres espais on aprendre i deixeu la vostra plaça lliure per algú que no pugui pagar-los. Si no coneixeu altres llocs veniu a parlar amb nosaltres i us indicarem.

Per apuntar-te pots escriure un mail a oficis@labase.info, trucar al 654 911 169, a partir de les 15 h,  venir a l’Ateneu d’Oficis al Carrer de les Hortes, nº 7,  Poble Sec.

Contingut, objectius, mètode i funcionament de cada taller:

 

Electricitat: Autonomia Elèctrica. Inici 24-01-2017 fi 14-03-2017

L’objectiu del curs és adquirir els coneixements d’electricitat domèstica i de la llar. Conceptes teòrics (potencia, resistència, tensió..), mecànics (IGA, magnetotèrmic, commutador, polsador…), així com conèixer les eines i material per treballar-la, (tipus cable, tornavisos, tester) per assolir una autonomia elèctrica que ens permetrà entendre i resoldre amb seguretat, per nosaltres mateixes, les incidències més habituals a les nostres llars i espais col·lectius.

El curs dura tres mesos, les classes seran cada dimarts de 19h a 21h.

L’Ateneu d’Oficis facilitarà l’espai, les eines especials i el material fungible (mecanismes, regletes, cables,, etc.), que entra dins el preu del curs però és necessari que portis roba i calçat de treball i cada persona haurà de portar les seves eines bàsiques: tornavisos i alicates de tall.

Electricitat: Producció solar elèctrica. Inici 7-03-2017

En aquest curs es tractaran dos temes principals: L’electricitat solar fotovoltaica i les instal·lacions elèctriques. Dins de l’electricitat solar fotovoltaica s’explicaran alguns conceptes teòrics que permeten entendre el funcionament dels sistemes fotovoltaics i s’ensenyaran els criteris pràctics per el seu muntatge. Pel que fa a les instal·lacions elèctriques, es tractaran aquells aspectes que tenen més a veure amb les instal·lacions on hi ha sistemes fotovoltaics. S’intentarà que el curs tingui un vessant pràctic important. Es recomana que les persones que hi participin hagin fet ja un el curs d’electricitat a l’ateneu o tinguin coneixements previs d’electricitat.

Taller de fusteria: dimecres, de 18 a 20 h. Comença el dia 25 de gener

Soldadura i treballs en ferro (complet)

L’objectiu del curs és conèixer i començar a dominar les tècniques de treball en ferro (soldar, tallar, polir, doblegar, foradar, etc.), conèixer el material i les diferents formes i perfils en els quals es presenta, i ser capaç de dissenyar i construir objectes de ferro.

A treballar s’aprèn treballant, per tant, després d’unes hores de pràctica sobre retalls de ferro, començaràs a crear el teu propi projecte. Porta alguna idea d’algun objecte que necessitis o vulguis fer-te i juntes el dissenyarem i construirem, alhora que aniràs aprenent les tècniques necessàries.

El curs dura tres mesos i consta de 36 hores. Les classes seran cada dimecres de 17h a 20h. Podràs construir tants projectes com et doni temps. Si necessites més temps per desenvolupar-los al taller intentarem trobar moments fora de l’horari del curs perquè puguis venir a acabar-los.

A part del material fungible (elèctrodes, discos de mola, etc.), que entra dins el preu del curs, el material que utilitzarem prové dels retalls i restes que produïm al taller. Aquest material és abundant però no infinit. Si per al teu projecte necessites material que no tenim i no ho pots aconseguir per altres mitjans, l’hauràs de comprar o adaptar el teu projecte al material disponible.

L’Ateneu d’Oficis, a més de l’espai i les eines, també et facilitarà l’equip bàsic de seguretat (olleres, guants, davantal de cuir, etc.), però és necessari que portis roba de treball de cotó, sobretot res sintètic, i es molt recomanable que aconsegueixis, si no en tens, calçat de treball que, com a mínim, et tapi bé el peu, sigui gruixut per evitar cremades i tingui una bona sola per evitar que se’t clavi res a la planta.