versión en CASTELLANO

1

Origen del projecte –  Qui som?

La idea de crear un Ateneu d’Oficis va sorgir d’un grup de persones vinculades al món de la construcció amb ideals cooperativistes i de suport mutu, que l’any 2014 vam participar en les obres de l’Ateneu La Base. Durant aquells mesos vam compartir un bon nombre d’hores en una aventura emocionant realitzant les obres i exercint altres formes de treball poc convencionals com l’ús de materials sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. D’aquí va néixer aquest projecte, amb la idea de compartir experiències i iniciatives col·lectives entorn dels oficis teixint lligams tan professionals com afectius.

Treball Comunal al Poble Sec –  Com funcionem?

– Formació:

L’objectiu dels cursos de formació de l’Ateneu d’Oficis és adquirir coneixements que ens apropin una mica més cap a l’autosuficiència personal i col·lectiva. Aquí no obtindràs cap títol que et permeti ser contractada per una empresa, ni res semblant. El que pretenem és conèixer les tècniques bàsiques de l’ofici, aprendre a utilitzar les eines de forma apropiada i segura i ser capaces de dissenyar, planificar i desenvolupar una feina per nosaltres mateixes. Actualment, a l’Ateneu d’Oficis oferim cursos de formació de fusteria, ferreria i electricitat. Aquests cursos tenen una durada d’entre 2 i 3 mesos i, a més a més de moltes ganes d’aprendre, requereixen un mínim de compromís i implicació per part de totes les seves participants. Les despeses econòmiques del material utilitat durant la formació els cobrim entre totes les integrants del taller.

– Col·laboració:

Des de l’Ateneu d’Oficis col·laborem amb altres projectes i col·lectius políticament afins al nostre. Fem assessorament en temes relacionats amb la construcció, donem suport tècnic i logístic, compartim la nostra infraestructura i participem en les tasques constructives o de rehabilitació d’ateneus, centres socials ocupats i espais autogestionats.

Un dels nostres objectius és impulsar la creació de projectes semblants a l’Ateneu d’Oficis a altres barris i pobles, així que també col·laborem al procés de gestació, compartim les nostres experiències i intentem crear vincles amb aquests projectes.

– “Curros” i obres al Poble Sec:

Oferim el nostre propi servei de reformes a domicili al barri, fem des de projectes de rehabilitació fins a petites reparacions. També rebem encàrrecs al taller per realitzar tot tipus de treballs relacionats amb els nostres oficis. El nostre projecte es manté gràcies al treball i les aportacions de les membres de l’Ateneu d’Oficis i no gràcies a subvencions institucionals. La nostra intenció és donar un servei de proximitat i de qualitat responent a unes característiques de preu just i a la vegada respectant les nostres condicions de treball i el nostre compromís polític.

Construcció d’autonomia – Com treballem?

A l’Ateneu d’Oficis volem crear una forma de treballar que no obeeixi a la lògica capitalista, per això intentem que el nostre compromís amb les idees estigui per sobre del benefici econòmic i que l’interès col·lectiu prevalgui sobre l’individual promovent la col·lectivització dels coneixements i dels recursos. No aspirem a competir amb la resta d’empreses al mercat capitalista, sinó a construir la nostra pròpia alternativa basada en la cooperació i en la col·laboració entre col·lectius que treballem des de l’autogestió i l’autonomia.

Volem trencar amb la jerarquia i les relacions de poder que dominen la majoria dels espais de treball. Per això intentem relacionar-nos de forma horitzontal, evitant la distinció laboral entre peó-oficial i rebutjant la figura de “jefe” o “encarregat” (que també fomenta l’especialització i l’autoritarisme). Sabem que l’experiència és un factor molt important a l’hora de treballar i intentem aprendre contínuament les unes de les altres tractant-nos d’igual a igual.

A l’Ateneu d’Oficis intentem evitar tot tipus d’intermediaris (tant promotores com immobiliàries) i no treballem amb grans constructores perquè no volem ser part de l’especulació urbanística i immobiliària. També rebutgem qualsevol treball que fomenti el procés de gentrificació que afecta el barri i no col·laborem en la construcció d’hotels, hostals, pisos turístics o altres negocis que promouen l’el·litització i el turisme massiu.

Tradicionalment, l’obra i els oficis vinculats a la construcció estan associats, a l’imaginari col·lectiu, a homes hetero-normatius, per això és fàcil caure en estereotips sexistes. Per contra, qualsevol persona que no s’ajusti a aquest patró es discrimina o es desvaloritza a la majoria de tallers i obres. Als nostres espais de treball intentem acabar amb aquestes dinàmiques i crear un ambient de confiança, on totes ens sentim cuidades i respectades.

Els oficis, el nostre treball – Què fem?

A l’Ateneu d’Oficis treballem de forma interdisciplinar i ens fem càrrec de tot el procés constructiu de l’obra, des del disseny fins a l’execució. Aquests són els nostres oficis i alguns dels treballs que realitzem:

– Fusteria: disseny, construcció i instal·lació de mobles, portes i finestres, instal·lació de parquet i revestiments de fusta, tractament i reparació de forjats de fusta, reparació de persianes.

– Ferreria: disseny i construcció de mobles, portes, finestres, baranes i estructures per altells i per plaques solars, serralleria.

– Paleteria: enrajolat, reparació i col·locació de revestiments i paviments, construcció d’envans tradicionals i en sec, instal·lació de falsos sostres, instal·lació de sanitaris i plat de dutxa, reparacions estructurals en forjats, pilars i murs, impermeabilització de cobertes i reparació de façanes, construcció de murs de contenció, aïllaments tèrmics, hidròfugs, acústics, ignífugs i antiradioactius.

 

Contacte

oficis[at]labase.info

616 804 194 (Víctor) 660 285 607 (Emilio)