Documental “Sólo los muertos regresan” I 15 de desembre a les 19 h

Passi del documental “Sólo los muertos regresan” (Austria/Kurdistan 2015)  + col·loqui amb la Tina Leish, codirectora, dimarts 15 de desembre a les 19h a La Base.

nur die toten 3Més d’un milió de kurds viuen com a refugiats polítics a Europa a l’exili i molts no poden tornar a Turquia perquè els empresonarien immediatament. A més a més, en molts països de la UE són perseguits com terroristes. El documental “Sólo los muertos regresan” (81 minuts) retrata aquesta gent lluitadora i viatja allà on no poden tornar. El moviment d’alliberament kurd s’inspira en ideals democràtics, multiètnics i feministes al mateix temps que continua lluitant per les seves llengua i cultura.

  El documental ha estat realitzat per Tina Leisch i Ali Can.

  Elles mateixes expliquenur die toten 4n parts del documental: “nos encontramos, por ejemplo, con la alcaldesa de Nusaybin, la cual fue elegida con el 80% de los votos, sin embargo se ve sometida a presiones por la policía y el gobierno. Conocemos una de las periodistas que destapó las torturas sistemáticas en niños y jóvenes kurdos en la cárcel de Pozanti. Acompañamos a las tumbas de las tres activistas kurdas, asesinadas en Paris en enero del 2013, en su último viaje de regreso. En todo esto nos encontramos con un Movimiento de Liberación, el cual está inspirado tanto en ideales democráticos, multi-éticos, feministas, como por la lucha por la cultura y el idioma urdo”.

Tina Leisch és directora. Treballadora de Text i Teatre i activista política. El seu primer documental (Gangster Girls) va rebre els elogis a Viena (2008). El seu darrer documental (Roque Dalton, ¡Fusilemos la noche!) va ser vist a més de 40 festivals de cine internacional i va obtenir el premi al Cine Las Americas International Filmfestival a Austin i el Ojo Cojo International Filmfestival a Madrid com a millor documental.

Ali Can és periodista i político. Fa dècades que escriu per la revista de la resistència kurda Özgür Politika, la qual ha estat prohibida a Turquia diverses vegades. Com a refugiat polític no pot tornar a Turquia. Durant anys va exercir com a president de FEYKOM, l’Organització Central de totes les Associacions Kurdes a Àustria.