“Estos carteles eran la organización política, no solo la asamblea. No era comunicación, era acción”

El passat diumenge 31 d’octubre es va celebrar a La Base la inauguració de l’exposició ‘La Revolució gràfica’. Una mostra de cartelleria de Maig del 68 realitzada per la Facultat de Belles Arts de París i conservada, durant tots aquests anys, per Marianne Brull. Amiga i sòcia de La Base.  

La mostra es va anar teixint amb diferents connexions de persones i moments, que van anar donant-li forma i presencia durant mesos. La idea sorgeix de la relació entre la reconfiguració de la nostra comissió ‘ExposBase’ (antiga Paret de l’Esquerra) i Marianne. Després de trobades i cafès a casa seva, escoltant les històries i mirant els cartells originals que encara tenia guardats, vam animar-nos a mostrar-los al barri.

En un taller okupat per alumnes, professors i artistes on van donar el nom d’Atelier Populaire. Allí, cada matí es decidien els lemes en assemblea, a la tarda es votaven els dissenys i, a la nit, es produïen i enganxaven els affiches. Després d’introduir-se la tècnica de la serigrafia, es va fer possible fer tiratges de més de mil exemplars. Amb línies marcades i colors plans, les imatges es fonen amb el text en apel·lacions que avui encara són rellevants”.

La presentació va comptar amb la participació de Tomás Ibáñez, Amador Fdez.- Savater i Júlia Ramírez Blanco, que van propiciar una xerrada al voltant de les revoltes i els moviments socials perfecta per a la inauguració d’aquesta exposició privilegiada. Així vam gaudir de la experiència en primera persona d’Ibáñez en aquell Paris convuls, fins l’anàlisi de missatges en la cartelleria del 15M de Ramírez Blanco, passant per les reflexions filosòfiques d’una vida comuna i d’eclosions col·lectives explicades per Fdez.-Savater.

Podeu escoltar l’àudio enregistrat aquí:

A continuació, una mostra gràfica del que va ser la jornada: