II Fira de les Merdes de Catalunya, a Manlleu | 16/09

Torna la Fira de les Merdes, perquè són moltes les merdes que ens envolten però són moltes també les lluites pel territori. Aprofitarem aquesta ocasió per a conèixer més d’aprop aquestes lluites i pensar com a enfortir aquesta xarxa tant necessària amb el món rural.

El 16/09, de 16:30 a 18:30h, al Museu de l’Embarcador de Ter (Manlleu), taula rodona: «Territoris emmerdats»

Els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d’aqüífers pot impactar molts kilòmetres enllà del focus d’emissió. Tota la cadena alimentària està impregnada dels tòxics emprats per l’agroindústría, siguin pesticides, herbicides o antibiòtics i altres medicaments amb els que enceben els ramats de la ramaderia industrial.

La immensa majoria d’aquests conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l’interès comú.

Aquesta lògica d’espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut.

La taula redona «Territoris emmerdats» indagarà en la interrelació entre aquests múltiples nivells de nocivitat i la proliferació de nous i vells malalties. I, com no, plantejarà idees com hi podem fer front.

– Introducció general a la problemàtica: Anna Font (Centre d’anàlisis i programes sanitaris)

– Contaminació de l’aire: Cristina Ribas (Plataforma per la qualitat de l’aire)

– Contaminació de l’aigua: Ginesta Mary (Grup de Defensa del Ter)

– Nocivitats del menjar industrial: Sònia Resina (Justícia alimentària global)

– La proliferació de noves malalties: Santiago López Petit (Espai en Blanc)

Moderació: Josep Comajoan