Organitzem-nos per defensar la vida!
Engeguem la campanya Un barri sa és un barri organitzat
Portem molts mesos vivint una situació excepcional que ha marcat aquest 2020 i amb tota seguretat els anys que vindran. Ens preocupa que l’aïllament social imposat ens empenyi a sentir-nos soles davant d’aquesta crisi i volem començar a dotar-nos d’eines col·lectives per contrarestar-ho. Per aquesta raó, fa un parell de setmanes vam treure sense masses expectatives un cartell amb 12 mesures imprescindibles per revertir la situació de crisi a la que ens aboca la pandèmia i la resposta per part de l’estat.
Des de La Base, volem seguir estirant del fil i encetar un procés comunitari que ens permeti lluitar juntes. Creiem que en una situació tant dramàtica com l’actual, i la que s’albira, és imprescindible començar a trobar-nos i buscar respostes col·lectives més enllà de la important tasca quotidiana que fem als nostres espais.
Aquesta pandèmia despulla un sistema incapaç d’aturar la màquina de la producció per posar la vida al centre. Les mesures de gestió de la pandèmia traspuen un missatge clar: allò imprescindible és que seguim produint; la resta d’esferes de la vida més enllà del treball són prescindibles. Sota aquesta premisa s’imposen mesures de restricció de la mobilitat molt estrictes que apuntalen el control social i criminalitzen a la societat mentre segueixen sense prendre mesures polítiques a l’alçada de la situació: no hi ha reforç al sistema sanitari, no es compensa als petits negocis més afectats pels tancaments ni a les persones que hi treballen, no s’han aturat els desnonaments ni es garanteix l’accès a l’alimentació a la població.
Se’ns diu que aquestes mesures són imprescindibles per cuidar la nostra salut, però ens volem preguntar: què vol dir estàr sanes? Com podem construir un barri, una societat sana? Sabem que necessitem un sistema sanitari públic fort per evitar que la gestió d’aquesta pandèmia col·lapsi els hospitals, però també per contrarestrar els anys de retallades que han anat precaritzant l’atenció a moltes altres dolències. Reivindiquem els marcs de la salut que amplien la mirada i comprenen que és imprescindible posar el focus en la salut mental i comunitària, especialment en un moment com l’actual. Més enllà d’atendre les malalties, hem de lluitar contra les condicions de vida a les que se’ns aboca i que condicionen la nostra salut: habitatge precari, falta d’accés a una alimentació saludable, talls de subministraments bàsics, estrés, manca de temps per cuidar-nos…
En els propers anys, veurem els impactes profunds que tindrà aquesta pandèmia en la societat. Les mesures com l’aïllament social, la criminalització dels joves, les reduccions de mobilitat, el tancament de comerços es veuran també reflectides en la vida de les criatures, del jovent, de la gent gran, dels col·lectius no regularitzats, de les treballadores a l’atur… És a dir, de tots els col·lectius vulnerables o potencialment vulnerables que ara mateix són els principals afectats per la pandèmia. No podem mirar cap un altre costat: Hem de organitzar-nos i pensar alternatives a aquestes restriccions que ens estan mermant el present, però també el futur.
Per això, des de Poble Sec, volem dotar-nos d’un espai de reflexió i intel·ligència col·lectiva per pensar quin barri volem i per evitar que, un cop més, les crisi només acreixenti les desigualtats socials. Volem preguntar-nos: quina és la vida que volem? Que necessitem per construir-la? Volem escoltar les nostres veïnes per compartir com ens està afectant la situació, quines son les problemàtiques a les que ens afrontem. Necessitem saber que no estem soles i pensar juntes com organitzar-nos per defensar les vides que volem viure i cuidar-nos de manera comunitària.
Juntem-nos i conspirem perquè un barri sa és un barri organitzat!