Presentació del Mapa de les Merdes de Catalunya | Dissabte, 25/02 – 11:30
Què fer amb tanta porqueria?
L’elaboració d’un mapa de conflictes ambientals és fruït de la 1a Fira de les Merdes de Catalunya, celebrada a la Figuerosa (Urgell) per protestar contra el projecte de construcció d’un abocador de purins als voltants del poble i per visibilitzat el gran nombre de problemes ambientals a tot el territori català. La jornada, plantejada en clau d’humor negre i organitzada pels Culs de Catalunya i la Plataforma Salvem els Plans de Conill, va ser un gran èxit de públic. Hi van assistir una desena llarga d’entitats i coordinadores ambientalistes de tota Catalunya i un gran nombre de persones a títol individual.
Va ser precisament gràcies a les informacions i la col·laboració de la gent afectada per algun conflicte ambiental, i/o sensibilitzada amb el tema, que s’ha pogut elaborar aquest mapa interactiu, que podeu veure en aquest enllaç.
Els més de 60 conflictes ressenyats estan agrupats en cinc categories que reflecteixen els àmbits més perjudicats per la lògica de la maximització de benefici d’un regim capitalista desbocat. Crida l’atenció que gran part d’aquests conflictes afecten directament la reproducció de l’especie humana: l’aire, l’aigua, la terra i la qualitat dels nostres aliments.
Partint de les experiències recollides les i els ponents abordaran les causes i efectes de la hiperproducció de residus i de la contaminació atmosfèrica, així com els múltiples nivells de nocivitat de l’agroindústria, en general i, de la ramaderia industrial, en particular.
La segona part de la jornada es dedicarà a una trobada entre camp i ciutat.
Per una banda, posarem en comú recursos ja existents d’altres formes de producció i consum amb la voluntat de potenciar-les. Per l’altra, intentarem unir forces i idees per difondre l’abast de la nocivitat de la ramaderia industrial i combatre-ho.
Sisplau, si voleu quedar-vos a dinar apunteu-vos escrivint al correu –> mapa[at]elsculsdecatalunya.org