Acaparant territoris. Efectes dels actors transnacionals a Catalunya i Colòmbia | divendres, 28/10 – 19 h
Les grans empreses transnacionals tenen la capacitat d’acaparar territoris per proveir-se dels seus recursos (humans, naturals, etc…), alimentant la seva capacitat extractiva. Les comunitats locals sovint en pateixen les conseqüències en forma de passius ambientals i pèrdua de sobirania. Malauradament, el Sud Global està farcit de casos on la lògica transnacional s’imposa sobre els drets de les població indígenes i/o camperoles. Tanmateix, aquesta lògica transnacional també actua, amb més o menys subtilesa, ben aprop de casa nostra.
L’esdeveniment vol aportar les experiències des dels Suds (de Colòmbia i de Catalunya) amb tres casos on es pateix aquesta situació:
El magatzem geològic Castor, promogut per l’ACS de Florentino Pérez, que va fer tremolar les terres del Sènia i que ha deixat un deute il·legítim de 4.700milions d’euros que pagarem la ciutadania. La Associació d’Afectats per la Plataforma Castor (APLACA) reclama indemnitzacions pels danys i el patiment causat per la infraestructura.
El polígon petroquímic nord del Camp de Tarragona, amb l’empresa REPSOL al capdavant, emet alts nivells de compostos cancerígens i teratògens com el benzè, el butadiè i el benzopirè. La Plataforma Cel Net fa anys que denuncia les males pràctiques de la indústria, els seus impactes ambientals i exigeix estudis sobre la qualitat de l’aire i l’impacte sobre la salut.
Situacions semblants es viuen avui en dia en el territori indígena colombià. Aparicio Rios Huila, coordinador de la CENCOIC, durà seva pròpia experiència en sistemes d’autoorganització i autogestió com a formes de resistència davant les transnacionals que ocupen part del territori del Cauca colombià.
Per últim, l’acte comptarà amb la intervenció de la Xarxa per la sobirania energètica com a exemple de proposta per recuperar les sobiranies des dels territoris, prenent com a referència el model energètic.
L’esdeveniment comptarà amb la participació de:
Joan Ferrando, membre d’APLACA., Associació d’Afectats pel Projecte Castor i veí d’Alcanar, població afectada pels terretrèmols provocats per la Plataforma Castor d’ACS.
Josep Maria Torres, membre de Cel Net, plataforma que denuncia les males pràctiques al polígon petroquímic nord del Camp de Tarragona per part de REPSOL.
Aparicio Ríos Huila, Colòmbia. Investigador i coordinador de la CENCOIC. Central Cooperativa Indígena del Cauca.
Mònica Guiteras, membre de la Xarxa per la Sobirania Energética.
En acabar hi haurà un pica-pica per tothom i totdon!