Documental: “Zerrauts Ogia. Les vagues de la fam” | 16 d’abril a les 20h

Aquest dijous 16 d’abril a les 20h a La Base projectem el documental “Zerrauts Ogia. Les vagues de la fam

El documental s’endinsa en les primeres protestes laborals que es van fer sota el règim franquista, entre els anys 1947 i 1951, també intenta valorar les nombroses protestes espontànies que les dones feien als mercats, als forns o davant de les delegacions de proveïments. Combinant el testimoni d’algunes i alguns dels protagonistes amb l’anàlisi proporcionat per historiadores i historiadors que els han analitzat, es va teixint el fil d’aquest documental.

Abans d’abordar l’onada de conflictes, es presenta un panorama de les difícils condicions de vida a principis del franquisme, en el marc de l’autarquia i el racionament. Posteriorment es realitza un recorregut pels principals escenaris d’aquesta primera onada de protestes, començant amb la vaga del tèxtil de Manresa, el 1946, per prosseguir amb la vaga general de Biscaia i Gipuzkoa del 1947. L’anomenada vaga dels tramvies al 1951 a Barcelona i a la primera vaga que té lloc a Pamplona, també el 1951.

A totes elles es va constatar un clar protagonisme de les dones, a més d’una combinació de motius, entre els quals destaquen, combinats de diferents maneres segons el moment i el lloc i el descontentament, amb les protestes per les condicions de vida i de treball.

Accedeix des d’aquí al dossier de la pel·lícula: En català o en castellà.

Zerrauts ogia La Base kartela