La Base és titellaire! #LibertadTitiriteros

desde
Ay Carmena!

L’humor i la broma són una eina clàssica de tímid anivellament en situacions de desigualtat, i per tant esdevenen formes paradigmàtiques de la llibertat d’experssió. I encara més durant el Carnestoltes, un moment institucionalitzat d’inversió de rols en què «tot està permès», sobretot el qüestionament del poder des de la sàtira.

L’equanimitat del poder és directament proporcional a la seva capacitat d’encaixar la crítica. És per això que resulten dramàtics i al mateix temps grotescs l’acusació i l’empresonament dels dos titellaires, i és per això mateix que han despertat una onada immediata i molt estesa de solidaritat. Dramàtics no només per la situació en què es troben els companys de «Títeres desde abajo», sinó perquè ens posen sobre la pista de la rigidesa i el conservadurisme al que pot arribar el poder institucional de l’Estat. Grotescs perquè sembla ridícul empresonar i acusar d’enaltiment del terrorisme dos joves que amb la seva sàtira precisament feien una crítica d’aquests tipus de lògiques i funcionament del poder. Quin poder de fer por! I quina por que té el poder!

El pitjor de tot és que l’Ajuntament de Madrid de «la revolució democràtica», que els havia contractat, es personi com acusació, doblegant-se d’aquesta manera al poder conservador com si ella mateixa fos la seva titella. Ay Carmena!

Des de La Base, que vam tenir el privilegi de gaudir de la sàtira àcida de «Títeres desde abajo», volem expressar la nostra solidaritat incondicional amb els dos joves processats per aquest tribunal d’excepció que és l’Audiencia Nacional. I al mateix temps volem reivindicar aquesta bocanada d’aire fresc que és l’humor satíric des de baix. Fins i tot d’això ens vol privar la reacció conservadora.

!¿Y el ejército del Ebro Carmena?!

Pero igual que combatimos

¡rumba la rumba la rum bam bam!

Prometemos combatir

¡Ay Carmena, ay Carmena!

La Base és titellaire!