No es tracta només de nosaltres

Aquesta vegada ens ha tocat, ens han posat en el punt de mira, però no es tracta només de nosaltres. No es tracta només de l’Ateneu La Base al Poble Sec: som unes més de les que ens organitzem, com moltes altres arreu.

Aquest tipus de maniobres demostren que hi ha un interès per reprimir i criminalitzar persones que s’organitzen per atacar aquest món abocat a la misèria i construir-ne un de nou. Una de les seves conseqüències és la generació de por i desconfiança. Davant la catàstrofe del sistema capitalista, els poders de l’Estat i els mitjans de comunicació utilitzen el discurs del terrorisme, un paraigües informe i ambigu, per justificar qualsevol intervenció policial i repressiva. Gestos valents com els del Quim Gimeno ens donen més força.

Les estratègies de vigilància i persecució que les companyes de La Directa han destapat no ens sorprenen: corroboren la nostra aversió cap als cossos policials i la desconfiança en el sistema judicial. Fa anys que sabem que existeixen fitxers il·legals de totes les persones que ens organitzem al marge del seu control: treballadores sexuals, manters, okupes, migrants, etcétera. Tot i així, considerem que es tracta d’un atac menyspreable contra aquelles que despleguem una altra manera de viure.

La por i la soledat regeixen la vida a les grans ciutats: és per això que creem un espai d’autoorganització des del qual construïm autonomia i comunitat a un barri que pateix directament les conseqüències de la gentrificació i la turistificació de Barcelona, la forma que pren el capitalisme al nostre territori. Es tracta de l’especulació que esclafa la vida dels barris, que els transforma al servei del consum i la propietat privada, que ens aïlla i individualitza. Apostem per teixir xarxes de solidaritat des d’on afrontar les necessitats quotidianes de forma col·lectiva, creant relacions fora de la lògica capitalista i heteropatriarcal, organitzant-nos allà on vivim. Estem creant les condicions per a una nova organització als nostres barris, que posi en el centre a les persones, els cossos, els afectes i la potència de la vida comuna.

Els processos d’autoorganització no són nous i es reprodueixen més enllà de Barcelona. Els aixecaments que estem vivint arreu del món demostren que el capitalisme i les seves formes de governació estan en “crisi”. Arreu, els moviments populars s’organitzen per aturar reformes, repressió, lleis injustes, però també, per imaginar mons nous i estendre l’horitzó d’allò possible.

L’interès per reprimir i criminalitzar-nos no ens atura. Seguirem estenent el poder popular des d’un pensament determinat, amb una pràctica cada cop més valenta. La Base no són quatre parets. No busqueu rere la barra, no busqueu “amos de claus”, líders de campanyes ni alliberats: alliberades som totes, perquè ens estem alliberant col·lectivament del capitalisme.

Ateneu La Base

Publicació a La Directa: L’ateneu La Base, al punt de mira.