Obrim l’Espai Comunal La Botànica

botanika1

Sentiu aquest soroll? és el soroll del seu món ensorrant-se que diuen els zapatistes. Al Poble Sec ja fa anys que sentim, veiem com el seu mon s’ensorra i tenim clar que si no fem alguna cosa s’ensorrarà sobre nosaltres. Fer “alguna cosa” per nosaltres és crear una altra forma de vida. Una vida basada en l’acció col·lectiva en comptes de l’individualisme, en la solidaritat en comptes de l’egoisme, en l’alegria del compartir i no en la tristesa del càlcul i del benefici, en el suport mutu i el respecte i no en el patriarcat. Una vida comuna per a totes.

Ara be, tenim clar que no és tan fàcil com enunciar les coses boniques per a fer-les realitat. Cal aprendre, i desaprendre. En l’acció. Cal aprendre vivint i lluitant.

Lluitant perquè gairebé tot al nostre voltant està disposat per a separar-nos, per a impedir que ens desenvolupem com desitgem. Cal doncs fer caure murs com hem fet aquest matí per obtenir espais. Cal vèncer la por i el control social per alliberar-nos. Cal sortir al carrer , trobar i fer valdre la nostra força per a no deixar-nos trepitjar.

Vivint perquè l’aprenentatge no és la transmissió de coneixement de grans a petites o allò que succeïx a les escoles o universitats. És un procés col·lectiu i multi direccional que engloba tota la nostra vida i on, pensem, el que mes tenim que aprendre és a viure juntes. Aprendre a vèncer la desconfiança, a reconèixer-nos en la diferència, a escoltar-nos amb curiositat, a mantenir la calma i saber alçar ponts entre nosaltres quan tot va malament. Aprendre a apostar-ho tot sense esperar res més que la mirada còmplice de les amigues amb qui fem aquest camí.

Conspirar per obrir aquest espai ha sigut un procés llarg, un any de reunions, dubtes i discussions. Ha valgut la pena i podem dir que ens hem divertit i après força en ell i alhora que tot comença ara. Benvingudes les que acabeu d’arribar!

L’espai que hem obert és tracta de l”antic institut botànic i el volem convertir en l’Espai Comunal La Botànica. L’hem escollit perquè ens permetrà desenvolupar diversos projectes que ja estan funcionant en unes condicions molt millors. Es tracta de projectes de post-part, de criança compartida i treball amb el cos i la salut que actualment es fan a un local massa petit i amb poc contacte amb la natura. Creiem que els infants (i no tan sols) han de poder gaudir-ne en el seu dia a dia. Avui no hem ocupat només un edifici sinó que també ens comencem a endinsar a Montjuïc, esperem poder recuperar-ne més parts pròximament.

Aquest edifici te 700m2 i molts anys d’abandonament darrere. No ens ho podem permetre i ens sentim completament legitimades per reapropiar-nos d’ell i reconstruir-lo segons les nostres necessitats. Aquest no és un projecte tancat, sino que vol donar resposta a les necessitats del barri, per això obrirem un procés assembleari per definir què hi farem. Esteu totes convidades a imaginar i projectar juntes durant les properes setmanes.

No ens fan por les runes perquè portem un barri nou als nostres cors. Sabem que durant els pròxims mesos ens dedicarem, sobretot, a condicionar l’espai. Ho pensem fer amb l’alegria i la confiança de saber que des de ja mateix estem creant comunitat al barri compartint esforços, temps i diners per reconstruir un edifici que havia estat un espai d’aprenentatge i omplir-lo de vida. Volem fer-ho de forma autònoma, amb els nostres mitjans i les nostres pròpies formes d’organització. Des de baix i sense la ingerència de l’estat ni el mercat. Quan tot s’ensorra és organitzant-nos entre iguals i afrontant les necessitats quotidianes com podem crear barris vius on desplegar una vida comuna. Ningú ho farà per nosaltres.

No estem soles en això, fa 5 anys, l’11 de Juny del 2011 les companyes de Sants entraven a Can Batlló, avui s’inaugura l’Ateneu Llibertari de Gràcia i les darreres setmanes lluitàvem plegades per recuperar el Banc Expropiat de Gràcia. Des d’aquí tot el nostre amor cap a elles, juntes ho anirem podent tot!

Com diuen els nostres amics, la felicitat és sentir que la potència creix