PER LA VIDA: CONTRA EL TURISME I EL SEU MÓN

A la metròpoli-empresa en què s’ha convertit Barcelona, el turisme és un dels caps més visibles del que els zapatistes anomenen l’Hidra capitalista. No estem davant d’un fenomen singular, aïllable de la resta de fragments de realitat, que podria ser governat dins d’uns certs límits, gestionat per suavitzar-ne els efectes, moderat i reformat per fer-lo sostenible. La indústria turística és una expressió de la (il·)lògica amb què l’Hidra capitalista, en el seu afany d’acumulació sense límits, ho transforma tot en mercaderia.

Es tornen mercaderies els carrers, els barris i les habitants, que esdevenen un decorat. Però, també els cossos de les treballadores precaritzades, i racialitzades, que fan funcionar hotels, restaurants i altres serveis; els combustibles fòssils que els avions i els creuers cremen en grans quantitats; la sàvia infraestructural de l’aigua i l’energia necessàries per als 31 milions de visitants que visiten Barcelona cada any; els pisos dels quals ens desnonen per especular amb apartaments turístics o lloguers a nòmades digitals.

El turisme és una indústria extractiva. Els costos socials, econòmics i ecològics són enormes. Per aquesta raó, l’oposició al turisme no es pot separar de la defensa de la vida. I la defensa de la vida, en tots els seus aspectes, passa per protegir-la de la seva conversió en recurs consumible.

Les múltiples crisis que habitem estan interconnectades. El que ens fa la vida impossible té arrels comunes. El canvi climàtic, la sequera, la crisi energètica, les guerres i genocidis, la crisi de l’alimentació, l’accés a l’habitatge o el turisme no són càpsules separades d’un telenotícies angoixant, ni tampoc carpetes de diferents ministeris o conselleries que
haguem d’aspirar a gestionar. Són expressions d’un sistema que trontolla. El capitalisme industrial segueix corcant les bigues que sostenen la seva activitat desaforada i insostenible.

Des de La Base ens unim a la manifestació del 6 de juliol “Prou! Posem límits al turisme” perquè estem fartes que ens facin la vida impossible, i de viure en un món al revés. Fartes d’habitar una marca, un decorat per al consum turístic, i no una ciutat per a les que la vivim. Fartes que el sostre que ens hauria de donar aixopluc ens tregui la son i ens buidi les butxaques. Fartes de menjar aliments inspíds, cars i nocius per a la salut. Fartes d’haver de gastar la vida en guanyar-nos la vida. Per això estem organitzades en un ateneu cooperatiu, un sindicat de barri, un ateneu d’oficis, una cooperativa de consum agroecològica… Eines d’autonomia
material, autogestió i poder popular per caminar cap al nou món que duem als nostres cors.

Per la vida! Pel decreixement!
Contra el turisme i la fi del seu món

COLUMNA BARRI CAP A LA MANIFESTACIÓ:

17:30 Pl.Bella Dorita (Front El Molino)