Presentació de llibre + debat: “El discreto encanto de la política” I 16 de juny a les 19:30 h

cartell presentacio critica izquierda autoritaria 16_06_16 la base okAquest dijous a La Base parlarem de política, de moviments socials, de lideratges, d’il·lusions i desil·lusions amb la presentació del llibre El discreto encanto de la política. Crítica de la izquierda autoritaria en Cataluña 1967-1974. Serà a les 19:30 h a La Base en un acte organitzat per la Biblio Espontània.

Comptarem amb la presència de Santiago López Petit (filòsof), Pere Duran (activista dels moviments socials) i Marcelo López (exmilitant de les Plataformas de Comisiones Obreras)

El discreto encanto de la política es una reflexió urgent i contracorrent. La “nova política” és tan suggerent i “espectacular” com vuida i desil·lusionant. Santiago López Petit reflexions sobre els límits d’aquesta nova esquerra. Un text que fa de pròleg al facsímil de l’edició original de Crítica de la izquierda autoritaria en Cataluña 1967-1974, escrita fa 40 anys. Díaz Valcárcel i López Petit van haver d’utilitzar pseudònims per a publicar aquest text amb Ruedo Ibérico.

Eren els darrers anys del franquisme i les organitzacions d’arrel leninista tenien l’hegemonia en l’oposició al règim. Tant els marxista-leninistes de Bandera Roja com els trotskistes de la Lliga Comunista Revolucionària o els maoistes del Partit Comunista d’Espanya eren partits fortament jerarquitzats i amb pràctiques internes autoritàries. Aquest llibre descriu les misèries i el mal regust d’aquesta esquerra ortodoxa. Una obra provocadora que s’ha convertit en un document històric necessari per entendre l’esquerra d’aquells anys.

Conèixer els usos i abusos d’aquesta esquerra pot ajudar-nos a fer una lectura crítica de les forces emergents del present?