Projecció “Assistance Mortelle”. Cinefòrum sobre Haití I 12 de febrer a les 19 h

La complexitat d’Haití, més enllà del terratrèmol

Cine-Forum Haití 2_3Projecció del documental “Assistance Mortelle” (VOSE) i cinefòrum per parlar de la situació d’Haití. El documental forma part del cinefòrum itinerant sota el títol La complexitat d’Haití, més enllà del terratrèmol, amb ganes de generar debat i contrarestar el discurs de la pobresa endèmica. Per entendre la complexitat del primer país que va viure amb èxit la revolució esclava expulsant als colons de l’illa (1804), actualment el més pobre del continent americà, el que ha estat el punt de mira dels grans organismes internacionals i més de 10.000 ONG després del terratrèmol del 12 de gener del 2010.
El cicle inclou 3 documentals en diferents espais amics de la ciutat, per endinsar-se en les profunditats d’Haití, la seva història i política.El primer d’ells es fa a La Base aquest dijous dia 12 de febrer a les 19 h.
Assistence Mortelle” (VOSE) – 99min. És un documental dirigit per Raoul Peck el 2013.
El documental reflexa una investigació de dos any al voltant dels esforços per reconstruir Haití després del terratrèmol que va patir el país el 2010. Analitza l’idealisme amb el qial la comunitat internacional va fer front al desastre, constatant que una part molt important dels diners compromesos mai van arribar a destí i mai es van invertir veritablement al pla de reconstrucció. La màquina imparable de l’ajuda humanitària va prendre la iniciativa a Haití, relegant a un segon pla a les institucions del país, al seu president, al Govern i a la societat civil, truncant totes les iniciatives originals. El cicle continuarà a dos espais més amb els següents documentals: “The Agronomist” (VO amb subtítols en anglès) 90 min. Dir.: Jonathan Demme (2003) Dijous 19/02 – 19 h a la Electrodomèstica (Creu dels Molers, 88) El documental explica la història de Jean Dominique, periodista de ràdio haitià i activista pels drets humans, i la seva lluita per la llibertat d’expressió durant el règim dictatorial  de J.C. Duvalier i posteriorment J. B. Aristide. “Ghosts of Cité Soleil” (VOSE) – 86 min. Dir.: Asger Leth, Milos Loncarevic (2006) Dijous 26/02 – 20 h a RAI (Carders, 12, Principal) El barri de Cité Soleil és l’infern on molts poques persones viuen més enllà dels cinquanta anys. Wilson “2pac” Jean (en homenatge a Tupac Sakur) i el seu germà Wyclef són els amos i senyors del barri, en lluita continua amb bandes rivals. Però arriba un dia en què els germans es converteixen en enemics absoluts. Un d’ells dóna suport militarment a Jean-Bertrand Aristide, el president del país, mentre que l’altre presta les seves armes als opositors per intentar derrocar-lo… Un cicle per entendre millor què ha passat a Haití! Ens veiem impregnant-nos del carib negre!