Protocol contra agressions sexistes a les Festes Majors del Poble Sec

Des d’algunes entitats i col·lectius del barri del Poble Sec hem decidit abordar el sexisme a les festes majors del barri com una de les grans problemàtiques que impedeixen el lliure gaudi i convivència de totes. Hem volgut desenvolupar un protocol d’actuació per incidir en una de les moltes formes de violència masclista: les agressions sexistes i l’assetjament.

Les agressions sexistes són formes d’opressió patriarcal que apareixen constantment en la nostra quotidianitat i en els nostres espais. Sovint s’amparen en els múltiples paraigües que tenen a veure amb les inèrcies socials com el bon-rotllisme, el context festiu o les drogues.

Aquest còctel d’elements funciona com a legitimador de les conductes dels agressors i, per tant, no legitima els possibles sentiments de malestar, protesta o resposta de la persona agredida, fent que aquestes formes de violència quedin silenciades, minimitzades i reproduïdes. Des d’una perspectiva antipatriarcal, aquest tipus d’accions no son anècdotes aïllades, sinó que responen i formen part d’una violència estructural. Denunciar-les i combatre-les és una manera de fer política.

És per això que aquest any, tant la plaça del Sortidor com el carrer Hortes, com el carrer Blesa i les Tres Xemeneies seran espais lliures de sexisme. Les persones organitzadores rebran una formació prèvia per poder seguir el protocol d’acció en cas que es produeixi una agressió sexista a l’espai de festes.

Entitats promotores del protocol: Assemblea de barri, ateneu La Base, Castellers del Poble Sec, Centre Cívic El Sortidor, La Electrodoméstica i Vaga de Totes comité Poble Sec – Raval.

Descarrega aquí el Protocol.

FEMFM2