Taller Objecció Fiscal a La Base | 16 de juny

Des del mes d’abril i fins a finals de juny són els tres mesos que ens dóna Hisenda per presentar la declaració anual.

Els motius per oposar-nos a l’Estat i als seus pressupostos són innombrables, per això proposem també aquest any que feu objecció fiscal en benefici d’algun projecte autogestionat.

En concret, nosaltres proposem que feu el donatiu a ACOOPSEC, l’associació que cedeix el local a La Base i que té per objectius dotar d’infraestructura autogestionada als veïns del barri.

Dilluns dia 16 a les 19 h farem un taller al primer pis de La Base on repassarem els passos a seguir, resoldrem els dubtes i si has demanat el teu esborrany la farem juntes.

A continuació, trobareu tot tipus d’informació i si teniu algun dubte, escriviu-nos a: ateneu@labase.info

Què és l’objecció fiscal?

objecció fiscal L’objecció fiscal és un acte de desobediència civil activa consistent en la negació a col·laborar amb l’Estat en el finançament de l’aparell militar, els interessos del deute o la monarquia, entre altres qüestions. Aquest acte de desobediència civil es tradueix en desobediència activa a l’hora de fer la declaració de la renda, separant una part de l’impost i desviant-la cap a un projecte social i solidari. Una eina com l’objecció fiscal ens permet decidir cap a on volem realment que vagin els nostres impostos, i destinar-los a projectes que veritablement treballin per al bé comú i el gestionin de forma horitzontal, cooperativa i solidària…

Qui pot fer-ho?

Qualsevol persona emancipada de la tutela paterna, ja sigui  treballador/a, aturada, estudiant, etc. No importa que no hagis cotitzat  mai, l’important és que vagis a fer la declaració del Impost sobre la  Renda de las Persones Físiques (IRPF) de l’exercici del 2012. Tot i que  no estiguis obligada a fer-ho, demana l’esborrany, perquè segurament (si  has treballat declaradament durant el 2012) t’hauran de tornar diners.  Si no és el teu cas, parla’n amb amigues, veïnes, familiars…

És legal?

Deixar de pagar impostos no és legal però és totalment legítim (igual  que ho era negar-se a fer el servei militar). Des de fa ja força anys  moltes persones tant de l’Estat espanyol com d’altres països l’estan  realitzant i diverses associacions l’estan promovent. El fet de fer-ho  diverses persones col·lectivament i amb una causa compartida dóna més  força i seguretat a l’acció de desobediència civil.

 Com fer-ho?

  1. Decideix la quantitat o percentatge que vols objectar (aquí tens  algunes dades dels pressupostos). Si no saps quant objectar com a  quantitat fixa simbòlica proposem 99 €.
  2. Ingressa la quantitat a objectar al número de compte de l’associació: Imprimeix una còpia de l’ingrés/rebut per part de l’associació.
  3. Fes la declaració  (preferiblement manualment), posa la quantitat a objectar en una casella  lliure de la 742 a la 752, ratlla a mà el concepte i posa objecció a  les despeses militars/les que objectis.
  4. Omple l’imprès d’objecció per raons de consciència i imprimeix-lo.
  5. Presenta la declaració amb la casella reescrita a Hisenda i adjunta el rebut i l’imprès d’objecció.
  6. Fem-ho juntes!
Més informació
Hi ha diverses organitzacions i col·lectius que fa anys que proposen  la objecció fiscal, per això us deixem els següents links perquè pugeu  aprofundir-hi. Us n’hem seleccionat alguns per la seva claredat i  experiència:

Algunes dades dels Pressupostos Generals de l’Estat pel 2013:

  • Despesa real militar (font: centre d’estudis JM Delàs1): 4,3%
  • Despesa en seguretat i institucions penitenciaries (elaboració pròpia a partir dels pressupostos de l’Estat): 2,1%
  • Despesa en deute públic (elaboració pròpia a partir dels pressupostos de l’Estat): 26,4%